Dirke

Letošnji tretji rally za državno prvenstvo nam je prinesel že tretji odstop letos, že drugič zaradi polosovine.
Veselil sem se predvsem druge polovice rallya, zato sem res želel pripeljati do tja. Na začetku sva začela precej počasi, nato pa hitreje. Lahko bi rekel blizu zmogljivosti avtomobila(40 sekund hitreje na posamezni HP).
Na peti HP se je za nas rally končal z zlomljeno polosovino.
Čaka nas le še rally saturnus in RRteam se poslavlja. Na tem rallyu ne pričakujem nič, bom pa peljal zelo atraktivno..

 

Z izidom krožne hitrostne dirke v Logatcu je ekipa nadvse zadovoljna, kajti naš namen je bil voziti na domačem terenu kot zahvala sponzorjem. Cilj dirke je bil pripeljati avto nepoškodovan do cilja, neglede na rezultat, kar nam je tudi uspelo. Dirka je bila še toliko bolj naporna zaradi vročine. To je občutil tudi motor avtomobila, saj je imel ves čas temparaturo okoli 100°C. Očitno je bilo, da je avto namenjen rallyu in ne krožnim dirkam. Končali smo na tretjem mestu v Yugo pokalu.
Naša naslednja dirka bo Rally Velenje čez mesec in pol.

 

Avto je bil pripravljen v zadnjih minutah, tako da sem se moral z njim peljati v Novo Gorico, da ga preizkusim. Lega avtomobila je precej drugačna, saj so amortizerji obnovljeni.
V ekipi smo želeli, da avto pride domov cel, zato sem vozil precej previdno in je bilo šesto mesto na super specialu več kot zadovoljivo. Po drugi HP sva bila celo na tretjem mestu. Na tretji HP so se začele težave z avtomobilom. V levem blagem ovinku se je odvila ekscentrična podložka na amortizerju, a sem k sreči avto še obdržal na cesti. Stežka sva se privlekla do servisne cone(oddaljene 25 km) in zamudila pet minut. Mehanikom je uspelo zadevo popravit, vendar sva še enkrat zamudila v časovno kontrolo za minuto. Jasno nam je bilo, da z rezultatom ne bo veliko. Na naslednji HP(Vrhpolje) je na startu odletela polosovina, kar je za nas pomenilo konec rallya.
Ekipa je naredila vse, kar se narediti da, zato ostajamo optimistični. Naša naslednja dirka bo 20.7 krožna v Logatcu. Domači teren in domači navijači predstavljajo le še večji izziv.

 

2. rally ZASAVJE

Rally Zasavje se je žal prehitro končal.

Brez komentarja ...


Sezona 2002

2. RALLY IDRIJA, 27. in 28.4.2002

To je naša prva dirka, vsi smo jo nestrpno pričakovali. Še posebno dobre volje smo bili po prvem dnevu, ker nam je šlo presenetljivo dobro, vendar smo se zavedali, da je glavni del dirke še pred nami in s tem mnogo težav.

Drugi dan sva na makedamskem delu četrte HP zletela s ceste (brez poškodb na dirkalniku) s čimer je meni padla koncentracija in sem potreboval nekaj nadaljnih kilometrov, da sem ujel svoj tempo.

Dober kilometer po štartu pete HP je v desnem ovinku odtrgalo stabilizator in avto je z vso silo odneslo v škarpo. Relly je bil tako za nas končan.

 

25. RALLY SATURNUS, 10. in 11.5.2002

V Koper smo prišli precej utrujeni, saj smo avto popravljali do polnoči in z delom nadaljevali zjutraj v servisni coni.Že na štartu superspeciala nam je nagajal motor, kise je pregreval.

Drugi dan je dvakrat odpovedal desni homokinetični zglob, vendar sva vseeno pripeljala do cilja.

 

 

Gorska hitrostna preizkušnja Planina

Sedaj potekajo priprave za gorsko hitrostno preizkušnjo, ki bo v Planini pri Postojni, vendar zaradi finančnih težav avto ne bo stoodstotno pripravljen.
Zamenjali smoprednji roki, volanska končnika,premnika, homokinetična zgloba. Dotrajane sprednje diske in menjalnik bomo popravili v bližnji prihodnosti.

Končala se je gorska dirka v Planini in z manjšimi težavami smo pripeljali do cilja.
Na dirko sem se zelo dobro pripravil in šel sem z ciljem uvrstiti se v boljšo polovica Yugov, vendar mi to žal ni uspelo.
Na avto smo namestili 13" pnevmatike, ki so se na treningih dobro obnesle. Yugo se je dobro držal ceste, iz ovinkov je neslo le zadnji konec. Motor je deloval izvrstno, v višje prestave sem pretikal pri približno 7200v/min.
Na dirki je bilo ozračje še nekoliko toplejše in motor je imel ves čas previsoko temparaturo, okoli 100 st. C. Ta temparatura je za naš motor že previsoka in v višjih vrtljajih zgublja moč, zato sem v višjo prestavo pretikal pri približno 6600 v/min.
Pnevmatike smo napolnili spredaj 2,0 bar, zadaj 1,9 bara, vendar jih je zaradi vročega asfalta in trenja grelo, s tem pa je tlak v njih narastel. Napačno smo se odločili, da tlaka ne bomo znižali, verjetno je zato iz ovinkov silil sprednji konec avtomobila.
Iz dirke v dirko z zadovoljstvom nabiramo izkušnje.
Ugotavljam da mi gorske dirke ne ležijo najbolje, ker imam še polno napak med vožnjo, ("zašalavanje" in lovljenje idealne linije) kate se izrazito kaznujejo v sekundah.

 

 

Gorska hitrostna dirka SORICA

 

 

19. Rally Velenje

V servisni coni je bilo vzdušje že od samega začetka enkratno in ekipa je bila dobro razpoložena, saj je kazalo na dež. To nam ustreza kljub temu da nimamo dežnih pnevmatik.
Vožnja je bila že od samega začetka razburljiva. Na super specialu sva prehitela pred nama vozečo posadko, pripeljala skozi cilj in zletela s ceste. Drugi dan je bilo polno podobnih spletk od raznega drsenja, do izogibanja divjadi na cesti.
Od mnogih udarcev v spodnji del avtomobila se je "šus plata" močno ukrivila in pritisnila na menjalnik, kateremu je pričelo puščati olje. Če odmislimo dve razbiti platišči, je avto ostal nepoškodovan.
Naslednji vikend bo v Logatcu krožna hitrostna dirka, katere se bomo udeležili predvsem zaradi zahvale sponzorjem in domačim navijačem.

 

 

Krožna hitrostna dirka Logatec

V tej sezoni smo doživeli že marsikaj: od zvite pločevine, zelo vzpodbudnih rezultaov in do marsikatere nepredvidljive tehnične težave. Zdaj smo okusili še kako potekajo krožne hitrostne dirke.
Dirko smo vzeli bolj za šalo kot za res. Namestili smo precej obrabljene dežne pnevmatike. Imeli smo precej tehničnih težav, na treningu se nam je odvilo prednje kolo. Ker se je pokvarila vodna črpalka, se je motor močno ogrel in tako je spustilo še tesnilo na glavi motorja. Že prvi dan sem preoblikoval pločevino avtomobila, pri tem se je zvila tudi volanska letev. Dirka je bila za nas končana, ko sem se zaletel v šikano in lažje poškodoval dirkalnik
Pred dirko sem bil prepričan, da bom domov avto pripeljal nepoškodovan. Vendar mi dirkaško srce ni dalo miru in sem vozil na zadnji meji oprijema cestišča.
Kljub vsemu smo zadovoljni, da je avto pokazal svoje muhe ravno na krožni dirki, vsaj se posvečamo predvsem rallyu. Tako bomo avto temeljito pripravili za Rally Zasavje.

 

1. rally ZASAVJE

Rally Zasavje nam je ponujal raznoliko podlago cestišča, tako je vsaka posadka našla svojo podlago cestišča, ki ji najbolj ustreza. Mi smo najbolj zadovoljni, če je cestišče rahlo mokro, sam pa se najbolj bojim hudih spustov.
Kot ponavadi je bil prvi del rallya Super special, kjer nam gre običajno zelo dobro. Drugi dan sva zopet vozila na polno in pri tem veliko tvegala. Bilo je veliko kritičnih situacij, a sem avto vedno ulovil in tako je ostal nepoškodovan. Je pa ponagajal motor avtomobila, ki se je zopet močno grel. Tako sva na sedmem brzincu peljala z ugasnjenem motorjem. Avto so mehaniki v servisni coni popravili vendar mu moči niso mogli povrniti. Misel o zelo dobri uvrstitvi smo opustili.
Kljub vsemu smo pripeljali do cilja. Ker sem imel med vožnjo dovolj časa za druga opravila sem s fotoaparatom naredil še nekaj dobrih posnetkov.
Naslednji rally je za našo ekipo tudi zadnja avtomobilistična dirka, kot naročeno bo potekala v domačem kraju. Obljubljamo zelo atraktivno vožnjo, o ciljni rampi pa ne razmišljamo.

 

Na prvo stran Rovte rally team